Naši zákazníci požadují mouky nejlepší kvality, která bude dlouhodobě držena na vysokém standardu. Abychom uvedené požadavky zajistili, kontrolujeme složení a funkční vlastnosti nakupovaných pšenic a hotových výrobků. Mouky jsou většinou vyráběny z mixu různých druhů pšenice s odlišným geografickým původem, které se od sebe mohou lišit především v jejich obsahu proteinů, lepku, popela, vlhkosti, enzymatické aktivitě atd. V laboratoři provádíme testy, jejichž záměrem je odhalit specifické vlastnosti a charakteristiky pšenic používaných ve výrobním procesu. Pro mlynáře je velmi důležité být obeznámen s jakoukoli změnou těchto charakteristikách, aby mohl upravit výrobní proces a výsledná produkce odpovídala přáním zákazníků.
Při příjmu obilí se tedy každá dodávka nejprve posoudí senzoricky a zkontroluje, zda není kontaminována škůdci. Následují testy hektolitrové hmotnosti, vlhkosti, obsahu a kvality lepku, N-latek a čísla poklesu. Podle zjištěné kvality se obilí zařadí do jedné ze šesti kvalitativních skupin a dodávka je uložena do příslušného sila. U rozboru mouk sledujeme především jejich granulaci, vlhkost, obsah popela, proteinů, číslo poklesu a hlavně kvalitu lepku.
Od srpna 2016 nabízíme našim odběratelům možnost dodávek mouk upravených dle jejich specifických požadavků pro konkrétní pekařské produkty. Upravené mouky, směsi a přípravky vyvíjíme za pomocí laboratorních přístrojů alveolab a mixolab od společnosti Chopin a výslednou kvalitu ověřujeme pomocí pekařských testů v nové laboratorní pekárně. Hotové přípravky, směsi a upravené mouky můžeme dodávat jak v pytlované formě, tak již přímo namíchané v dodávce volně ložených mouk.